Ha előszőr halljuk ezt a szót biztosan többünk fogja a fejét, hogy vajon mit is jelent ez pontosan. Az ergonómia az ember-gép munkakörnyezet kapcsolatát vizsgáló munkaterület. Az embert helyezi a termelés, a munkavégzés közpéppontjába.

Célja a szűkebb és tágabb munkakörnyezet. A gépeket, a munkaeszközöket az emberhez igazítja. Kialakítja az emberi adottságoknak megfelelő munkaeszközöket- és környezetet. Megakarja könnyíteni a munkavégző ember feladat ellátását és biztosítani akarja a tevékenységnek hatékonyságát, mint például ne lépjenek fel egészségkárosító hatások, legkisebb legyen a balesetek kockázata és az emberi hibák, tévedések csökkentése.

De, mint minden az ergonómia is küzd problémával. A munkafeladat, munkahelyek, a munkakörnyezet, illetve az emberek nem felelnek meg egymásnak. A megoldás erre, hogy olyan munkafeladatott kell tervezni, amely megfelel a dolgozó ember képességeinek, adottságainak stb. Olyan munkafeltételeket kell biztosítani, amelyekben a dolgozó ember az adott felkészültségével, egészségi állapotával, személyiségjegyeivel hatékonyan tud dolgozni és olyan legyen a teljesítmény elismerése és a munka díjazása, amely a végzett munka jellegének és munkát végző ember egyéni ráfordításának megfelel.

Az iroda az egyik legfontosabb munkahely. Az ergonómiai bútorokkal, az iroda egy pozitív környezetté válik, amely középpontjában a munka és a fejlődés áll. Változatos és rugalmas környezetet kell teremteni, amely támogatja az ott dolgozók igényeit és képességeit.

Ma már tudjuk, hogy az iroda fizikai környezet nagy jelentőséggel bír a munka szempontjából. A jó testtartás, a világítás, az akusztika, a szellőzés és a rugalmas környezet, amely változatosságot hoz létre, mind javítja a jó létet és a magas koncentráció fenntartását. De tény, hogy sok dolgozó nem kap lehetőséget arra, hogy korának és magasságának megfelelő bútorokkal dolgozzon. Ezért fontos, hogy átlátható megoldásokkal és termékekkel legyen berendezve az iroda.

Ha órákon át ülsz egy íróasztal mögött, akkor nem vagy elragadtatva a nyak- és hátfájástól, illetve a fájó csuklótól és ujjaktól. A megfelelő irodai ergonómia- beleértve a szék megfelelő magasságát, a megfelelő felszerelési távolságot és a jó íróasztali testtartást- segíthet nekünk és ízületeink kényelmét a munkahelyen.

Az ergonómia jóval több annál, minthogy napközben álljunk fel és járjunk egy kicsit, valamint, hogy helyesen üljünk. Számos olyan tényező van a környezetünkben, amely hatással van az egészségünkre és befolyásolja a környezetünket. Az ergonómia lényege, hogy közérzetünk jó legyen az irodában. Ha sikerül olyan környezetet kialakítani, ahol jó a közérzet, akkor a kollégák is boldogok lesznek és nőni fog a produktivitás.

5 tipp az egészséges munkahelyi környezethez:

  • Keljen fel!

A legtöbben egésznap csak ülünk. Munkahelyen, kocsiban, otthon stb. Egy kutatás szerint az emberek 16-20 órás ébrenlétből 9-et üléssel tölt. Ha belegondolunk ez nem pont egy jó arány az egészségünkre nézve. Gondoljunk csak bele milyen hatással van az ülés már csak a gerincünkre is. Ezen tudunk változtatni, ha nap közben aktívabbá tesszük testünket és többet állunk fel, sétálunk egy kicsit szünetben.

  • Töltse aktívan

Itt jön képbe az aktív szünettartás. A kíméletes izommunka rengetek pozitív folyamatot indít el testünkben. A szünet viszont nem egyenlő a passzív pihenéssel, éppen ellenkezőleg. Egy kis séta rengeteg pozitív folyamatot indít el, így ezt a hasznos tevékenységet tegyük meg kb. minden órában.

  • Fel a fejjel!

 Nap mint nap sok időt töltünk számítógépjeink előtt. A legnagyobb gondot nem is ez okozza, hanem hogy ezt mind görnyedve tesszük. Ennek következményében izmaink becsomosódnak, ezek fájdalmat okoznak főleg nyak és hát környéken. Ezen sokat segíthet, ha többségében kihúzzuk magunkat és felnézünk a képernyőre, nem pedig végi lefelé tartjuk.

  • Hintázzon!

Szabaduljon meg régi székeitől, inkább szerezbe egy újat, mely követi a teste mozgását. A sima székek se okoznak olyan kevés rossz dolgot, mint hinnéd.

Igen is kihatással van ülő pozíciónkra, a testünkre és a kedvünkre is. Szerezzen be esetleg egy hintaszéket, mellyel ülve is kényelmes és közben mozgásban tarja a testét és agyát egyarányt.

  • Fények és Hangok

A fényeket és a hangokat mindannyian másképpen érzékeljük. Pont ezért fontos az, hogy erre oda figyeljünk. Nagyon sok múlik a fényeken.

Ha erre oda figyelünk, hogy javítjuk az emberek látásmódját azt már jó kiinduláspontnak hívhatjuk.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Árajánlat kérés