Tudtad, hogy jelenleg a munkavállalók kb. 30 százalékát adják az 1980-as és 1990-es években születettek? Ezzel párhuzamosan nem csak a generációk aránya változik a munkaerőpiacon, hanem a munkavállalók igényei is. Számos vállalat a változásokhoz igazodva igyekszik olyan munkahelyet teremteni, amely vonzó a munkavállalók számára.

Egy jó hangulatú, kreatív iroda a munkavállalók megbecsülését is jelzi, ami pedig kulcsfontosságú a tehetséges munkaerő megtartásában és újak bevonzásában. A képzett munkaerőért folytatott harcban sok vállalat úgy javítja a versenyképességét, hogy a munkahelyi környezet fejlesztésére kezd fókuszálni. Ennek eredményeként rengeteg kreatív, színes, emellett ergonomikusan berendezett iroda született.

A legújabb trendek

Egyre inkább megfigyelhető, hogy háttérbe szorul a klasszikus irodakialakítás és előtérbe kerülnek a kreatív terek. A fehér falakat felváltják a színek és különböző formabontó megoldások, az egyszerű bútorok helyett pedig az ergonomikus székek és asztalok kerülnek előtérbe. Emellett egyre több cégnél alakítják át az étkezőket is, úgy, hogy work café jelleget kapjanak. Ez azt jelenti, hogy a konyha nem csupán étkezésre lesz alkalmas, hanem akár kisebb meetingek tartására is.

A dolgozók nagyra értékelik, ha a vállalat lehetőséget ad nekik társas kapcsolatok kiépítésére és ápolására. Ennek érdekében sok munkahelyen rendeznek be közösségi tereket, ahol kötetlen formában tudnak szocializálódni a kollégák. Az irodaberendezők szeretik szabadon engedni a fantáziájukat, amikor a közösségi tereket tervezik: a székeket lecserélik babzsákokra és fotelekre, színes boxokat helyeznek el a privát beszélgetésekre vágyóknak, csocsó asztalt raknak a terembe - hogy csak néhány példát említsünk. Ezek mind hasznosak, hiszen már egy 10 perces beszélgetés, csocsózás vagy pihenés is oldja a stresszt, segít a feltöltődésben, és így a munkavállalók újult erővel tudják folytatni munkájukat.

 

Vannak olyan irodák is, ahol felismerték a városi ember igényét a természetre, ezért igyekeznek zöldebbé varázsolni az épületet. Nem csak szobanövényekkel dekorálják a helyiségeket, hanem fű- és növényfalakat, bokrokat, vagy akár kisebb fákat is elhelyeznek az irodában. Egyes munkahelyek az állatvilágot is közelebb hozzák az emberekhez, úgy, hogy kutyabaráttá nyilvánítják az irodát, így a munkatársak bevihetik kis kedvenceiket. Tapasztalatok szerint a kutyák jelenléte oldja a stresszt, vidámságot hoz a mindennapokba, és még az emberi kapcsolatokat is javítja, hiszen könnyebben elegyednek beszélgetésbe egymással a kutyakedvelők. Továbbá rengeteg álláskereső szemében jelent pozitívumot, ha állatbarát a munkahely, ahova jelentkeznek.

Kreatív berendezések, work café, növényfal, kutyabarát munkahely… Bizonytalan vagy, hogy hogyan modernizáld az irodád? Kérd díjmentes konzultációnkat és segítünk neked.